当前位置: 首页科研动态学术活动正文

【学术预告】5月18日重庆交通大学张建军教授学术报告

报告题目:A global branch approach to normalized solutions for Schrodinger equations

报告专家:张建军教授,重庆交通大学

腾讯会议:会议号246 757 521

报告时间2022-05-18 下午 2:00-3:00

报告摘要

In this talk, we present a novel approach to study the existence, non-existence and multiplicity of prescribed mass positive solutions to a Schrodinger equation of the form.This approach permits to handle in a unified way nonlinearities which are either mass subcritical, mass critical or mass supercritical. Among its main ingredients is the study of the asymptotic behaviors of the positive solutions as or  and the existence of an unbounded continuum of solutions in . This is based on a joint work with Prof. Louis Jeanjean and Prof. Xuexiu Zhong

报告人简介

张建军,重庆交通大学教授。美国数学评论《Mathematics Review》评论员,重庆市数学会副理事长,重庆市高校中青年骨干教师。重庆市青年科技领军人才协会会员,重庆交通大学校学术委员会委员、院学术委员会副主任。2012年毕业于清华大学基础数学专业,获理学博士学位。2012-2014年南开大学陈省身数学研究所博士后,2014-2015年巴西帕拉伊巴联邦大学博士后,2015-2016年和2018-2019年意大利因苏布里亚大学博士后,20187月获得意大利副教授国家资格认证,主持国家自然科学基金-面上项目、国际(地区)合作交流项目、意大利伦巴第研究员基金(Global ERC)和中国博士后基金(二等)各一项。迄今已在临界情形的非线性薛定谔方程的半经典状态的研究等方面取得了一些重要结果并发表在国际权威学术刊物上,如《Communications in Partial Differential Equations》《Calculus of Variations and Partial Differential Equations》《Journal of the London Mathematical Society Journal of Differential Equations  Nonlinearity》《Proceedings of the Royal Society of Edinburgh, Section A Mathematics》等。